3 Mayıs 2013 Cuma

Popstar Yarışmasıymış!..

Belli ki bu bir yarışma değil, bir televizyon programı. Televizyon yapımcısına para kazandıran, jüriye oturduğu yerden hem bilgelik, bilirkişilik, hem para kazandıran, televizyona da aldığı reyting ölçüsünde para kazandıran bir program.

Oysa başlangıçta ne çok şey umulmuştu. Müziğimiz yeni sesler, keşfedilmemiş yetenekler kazanacak, müzik dünyası canlanacak sanmıştık.

Reyting kaygısı olunca, Armağan Çağlayan gibi bir cazgır da bunu pekala sağlayınca işin rengi başka oldu. Tartışmalar üzerine kuruldu her şey.

Bugün bilmem kaçıncısı yapılan yarışmalardan akılda kalan bir star çıkmadı, çıkanları da hatırlayan yok. İçlerinde dişe dokunur bir tek Akademi Türkiye vardı, o da ikincisinde tutmadı.

Jürinin star adaylarına çocuğum diye hitap etmesi, soyadları yokmuş gibi yalnız isimleriyle ve basitleştirilmiş haliyle sunulmaları bir kere star yapmaya engel tutumlar.

Nerden ve nasıl hakettiğini asla anlayamayacağım "diva"lığıyla Bülent Ersoy, Türk Sanat Müziğinde ahkam kesiyor.

Kulaklar kirlenmiş, star adayları kötü sesler çıkarıyorlar. Buna rağmen aslında müziği pekala iyi bilen Orhan Gencebay, "gönül adamı" kimliğine zarar vermemek için herkese harika diyor.

Yarışmacı denyoların her hafta analarının, babalarının memleketlerine, komşu illerine ve zevzek belediye başkanlarına destek teşekkür ve selamları da onları ucuzlatıyor.
Sanatta akrabalık, hemşehrilik olur mu, torpil, adam kayırma burada geçmez diyecek bir kimse yok. Çünkü sms'ler de ayrı bir gelir kaynağı.

Sözün özü, memleketimde ve memleketimin televizyonlarında vıcık vıcık bayağılık yayılıyor. Ucuzluk, pespayelik, basitlik, günü kurtarma ve halkı uyutma sürüyor. Dibi nerde bunun, daha nereye kadar düşecek bilinmiyor.

İnsan Altın Mikrofon Yarışmalarını, Topluiğne Beste Yarışması'nı anımsıyor, müziğe kimleri ve hangi unutulmaz şarkıları kattı, bir de bugünkülere bakıyorsunuz, çıkış yolu bulunamıyor.

Ahh Banu Kırbağ, Esmeray, Ertan Anapa, Tülay Özer, Yeşim, Okyay, Gönül Turgut, Ayten Alpman, Sevingül Bahadır ve daha neler neler... Siz çok yaşayın e mi!..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder